Striga OPA si sparge o farfurie!

Este dragut, la indemana si este foarte usor de spus. OPA! Cum poate acest cuvant scurt sa exprime atat de multe emotii? Este inofensiv? Dimpotriva, este contagios. Si are o istorie si o mostenire culturala fascinante, pline de semificatii.

Daca ai fost in Grecia sau daca esti in Romania si asculti frecvent muzica greceasca nunta, cu siguranta acest cuvant din vocabularul grecesc iti place foarte mult si l-ai rostit de cateva ori, la petreceri mai ales.

Fericirea este…OPA!

Da, grecii aduc bucurie si sens in vietile lor cu OPA; nici mai mult, nici mai putin! Pattakos isi povesteste odiseea (referindu-se la romanul grecesc Odiseea lui Homer) in timp ce se intoarce in Grecia, in insule si sate pentru a relua invataturile batranilor, filosofilor si inteleptilor. El a descoperit ca bucuria simpla a vietii se afla in centrul culturii grecesti si se traduce cu usurinta in strigatul OPA!

OPA! este viata. Este…sa bei putin, sa iti strigi dragostea sau indignarea, sa urli de furie sau sa explodezi de bucurie impreuna cu prietenii! Danseaza, elibereaza-te, da-ti voie sa te exprimi! OPA! Gateste, mananca cu prietenii, mergi la taverna, vezi oamenii, bea o cafea cu satenii.

OPA este tot ce nu se poate cumpara cu bani, este tot ce se traieste!

Ai vazut filmul „Marea mea nunta greceasca”? Poate ai observat ca pe placuta de inmatriculare a masinii parintilor miresei scria: OPA! Ce grozav, ce amuzant si ce evocator pentru grecii care locuiesc in Chicago! Este felul lor mandru de a arata lumii de unde se trag!

placuta-inmatriculare-opa

OPA! Zorba Grecul

Nikos Kazantzakis, autorul grec care a scris Ultima ispita a lui Hristos, este si autorul celebrului roman care va deveni un film celebru: Zorba Grecul.

In acest film poti asculta cea mai cunoscuta melodie greceasca din lume de unde OPA isi impleteste semnificatia traditionala cu cea moderna.

Oricine aude muzica lui Zorba vrea brusc sa danseze, sa strige OPA si sa sparga o farfurie.

nikos-kazantzakis-zorba-grecul-opa
farfurii-sparte-nunta-greceasca

In Grecia, spargerea farfuriilor sau a paharelor este un gest care ajuta la eliberarea problemelor si a furiei interioare, inseamna sa refulezi sau sa arati ca ai chef de petrecere. Du-te si cumpara o farfurie si sparge-o cand esti nervos!

Ai sa vezi ce bine o sa te simti!

Dar de ce sa spargi doar una? Incearca sa spargi mai multe si ai sa vezi cum te simti dupa! E bine sa folosesti farfurii din ceramica: sunt mai putin periculoase pentru ca cioburile sunt mai putin ascutite!

OPA este un cuvant pozitiv sau negativ?

Acest cuvant poate fi scris in doua moduri in greaca. Primul exprima latura pozitiva a unei situatii, cum ar fi strigatele de bucurie in timpul sarbatorilor, nuntilor si dansurilor traditionale. Al doilea exprima furie sau ghinion ca atunci cand renunti la ceva sau esti suparat pe cineva.

Astazi acest cuvant este atat de versatil incat il poti spune in multe contexte cotidiene. Daca iubita ta arata ca un model: OPA! Ploua si nu ai umbrela: OPA! Pleci brusc: OPA! Cineva iti taie fata pe autostrada: OPA! Ai ars mancarea: OPA!

Este dificil de tradus acest cuvant in romana, dar iata cateva expresii care i-ar putea rezuma semnificatia: Hopa! Ha, nu! Ura! Bun asa! Bine! Bine facut! Sa vedem! Wow! Ma distrez! Nu-mi pasa! Nu e mare lucru!

OPA este o oda dedicata vietii. Daca strigi OPA, arati ca esti exact unde trebuie sa fii! Cu OPA este sarbatoare. Este un mod de exprimare a recunostintei fata de viata, de ceilalti, de familie, de prieteni. Aceste 3 litere contin toata intelepciunea a ceea ce conteaza cu adevarat: sanatate, fericire, lucruri bune si lucruri rele. Spune OPA cat mai des!!

OPA! este, de asemenea, titlul unei melodii de Giorgos Alkaios care a reprezentat Grecia la Concursul international Eurovision 2010.

Din pacate, nu a castigat. OPA!

O fata frumoasa… OPA !!!

opa-o-fata-frumoasa